Geçmiş yaşamlarımızın bu hayatımıza bir çok etkileri vardır. Arapça "unutan" anlamına gelen "insan", bilinçli bir şekilde bu hayatında geçmiş yaşam deneyimlerini anımsayamasa da, eterik bedenine kayıtlı olan deneyimlerin etkileri kendilerini farklı alanlarda hissttirir. Nedenini bilmediğimiz korkular, anlam veremediğimiz tedirginlikler, şüphe duymamız, güven eksikliğimiz, yalana ya da iftiraya uğramak, işlerimizin yolunda gitmemesi, ilişkilerdeki açmazlar, maddi sıkıntılar, elimiz-kolumuz bağlı hissiyle yaşamamız, odaklanamamamız, kendimizle barışık olmamamız, yaşadıklarımızı hazmedememiz, belirsizlik halleri, otoriteyle sorunlar, asilik, endişeli bir ruh hali, çocuk sahibi olamama, evlenememe, ilişkilerde ya işlerde dikiş tutturama, beceriksizlik - yetersizlik hisleri, aradığını bulamama, haksızlık yapma ya da haksızlığa uğrama ve daha bir çok durum aslında geçmiş yaşam deneyimlerimizin bu hayatımıza yansımalarıdır.
Regresyon ya da diğer bir deyimle Geçmiş Yaşam Terapisinde; danışanın sorununa ya da amacına yönelik olarak, genellikle her bir seansta, danışanın geçmiş yaşamlarından birine gidilir. O hayatta yaşanmış deneyimlerin en keskin olanları: terapist ve (danışanın ruhsal farkındalığı doğrultusunda) danışan tarafından vizyonlar olarak tekrar canlanır. Bu noktada terapistin tecrübe ve başarıları doğrultusunda danışanın o hayatta yaşayıp, bu hayatına korku, ve yukarıda saydığımız sorunlar olarak akseden enerjiler temizlenir, danışan şifalandırılır.
Tabii ki geçmiş yaşamlarımızda deneyimlediğimiz sevindirici, mutluluk ve huzur verici olaylar, bilge yönlerimiz, yeteneklerimiz, şans ve kısmetlerimiz de mevcuttur, Seansın diğer bir amacı da bu edinimleri takrar etkinleşitrmektir.